Nie spodziewałam się, że połączenie agrestu i buraka to tak wyśmienita kombinacja. Słodko-kwaśna i jak najbardziej sezonowa szybka surówka. Ilość składników można swobodnie zwiększać lub zmniejszać, w zależności od upodobań. Czasami dodaję dużo agrestu.
składniki
2-3 świeże młode buraki
1 garść agrestu
1 mała młoda cebula (można również dodać szczypiorku)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
dwie porządne szczypty czarnuszki
olej lniany do pokropienia
Wykonanie
Buraki kroję na cieniutkie plasterki, szatkuję cebulę i pietruszkę. Całość łączę w miseczce kropiąc cytryną i olejem. Dodaję agrest (cały lub przekrojony na pół) i posypuję czarnuszką. Po wymieszaniu odstawiam na 10-15 minut. Pychotka :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz