Sezon na Sycylii w pełni. W styczniu i w lutym królują aromatyczne, przebarwione na czerwono pomarańcze MORO oraz niesamowite cytryny Piritto. Skusiłam się również ostatnio na zakup chińskiej mandarynki Kumkwat. No i posiadając tak kolorowe składniki nie mogłam się oprzeć i przygotowałam soczystą, owocową sałatkę. Gościnnie wystąpił również koper włoski. Sałatka idealna jako starter przed obiadem lub jako soczysta przekąska lub jako zaspokojenie pragnienia na słodkie.
składniki
1/2 bulwy kopru włoskiego średniej wielkości
2 pomarańcze moro
6-8 cienkich plasterków cytryny piritto razem ze skórką
10 sztuk mandarynek kumkwat
dobra oliwa z oliwek <u mnie też z Sycylii>
świeżo zmielony czarny pieprz
lub
papryczka chili w płatkach
Wykonanie
Ekologiczne cytrusy można spożywać bez obaw ze skórką i bardzo mnie to cieszy.
W sezonie jesienno zimowym zamawiam cytrusy, warzywa i inne delikatesy prosto z Sycylii. W grupie zamawiamy więcej, co daje nam nieograniczony dostęp do oferty. Jeśli jesteś z Trójmiasta i okolic i chcesz się przyłączyć do nas, skontaktuj się ze mną przez formularz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz