środa, 5 lipca 2017

ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL (MEDJOUL) W GDAŃSKU, WARTOŚCI ODŻYWCZE I TROCHĘ CIEKAWOSTEK

Od dwóch miesięcy panuje u mnie żądza świeżych daktyli. A że ogarnęła ona zarówno moją rodzinę jak i szerokie grono znajomych, postanowiłam zebrać trochę informacji o świeżych daktylach i zapisać je w tym oto miejscu. A że daktyle są pyszne, wielgaśne i kryją w sobie wiele dobra, zasługują na chwilę uwagi ;-)
Tak sobie rosną daktyle w naturze
... i tak
Ciekawostki

Palmy daktylowe rosną głównie w całej północnej Afryce, Egipcie, Arabii oraz Syrii.
Mówi się, że palma daktylowa jest karmicielką Arabów. Daktyle są nierzadko głównym pożywieniem niektórych plemion arabskich. Oprócz spożywania owoców otrzymuje się z nich miody i wyrabia wino. Liście natomiast to materiał na sznury i mocne tkaniny, a pnie to porządny materiał budulcowy.

Dojrzewanie daktyli przypada w okresie od końca września do grudnia, a nawet stycznia. Owoce początkowo są zielone, potem  żółte lub różowe. I mimo to, że jeszcze twarde, w tej fazie owoce są  już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewach, dopóki nie zbrązowieje i nie zmięknie.

W krajach arabskich wyróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli: kimri - gdy barwa ich jest jeszcze zielona, khalab - gdy owoc jest czerwonożółty, rutab - gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu, tamar - gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.

Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane przez lokalną ludność. Dla reszty świata jednak są one wtedy zbyt cierpkie, więc owoce przeznaczone na eksport zbiera się po zupełnym dojrzeniu. 


Wartości odżywcze

Poniższe zestawienie to zebrane przeze mnie informacje z różnych źródeł takich jak: międzynarodowe odżywcze bazy danych,  portale żywieniowe i sportowe.
Wartości odżywcze 100 gramów świeżych daktyli Medjool:

270 kcal - czyli czysta energia
21 gram wody
0,2 grama tłuszczu
2 gramy białka
75 gramów węglowodanów
15 mikrogramów kwasu foliowego
7 gram błonnika
0,1 miligramów B1
0,1 miligramów B2
1,6 miligramów B3 (Niacyna)
0,8 miligramów B5
0,2 miligramów B6
50 mikrogramów witaminy A
2,7 mikrogramów witaminy K
0,4 miligramy miedzi
64 miligramy wapnia
2 miligramy żelaza
55 miligramów magnezu
650 miligramów potasu !!! dla porównania banan jedynie 358 !
63 miligramy fosforu
1 miligram sodu
0,4 miligramy cynku
29 mikrogramów chromu !!!


ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY 43-54, a dla porównania DOJRZAŁE BANANY 60-72.

A tak wygląda jeden daktyl Madjool na mojej dłoni

Daktyle przyjeżdżają w 1 kg pudełkac
Tak wyglądają daktyle w fazie khalab, które mam zamiar niedługo sprowadzić

Od dwóch miesięcy zaczęłam regularnie zamawiać dla naszej grupy świeże daktyle.
W sezonie jesienno zimowym, raz w miesiącu, zamawiam również ekologiczne cytrusy, warzywa i inne delikatesy prosto z Sycylii.
Jeśli jesteś z Trójmiasta lub okolic i chcesz się do nas przyłączyć, skontaktuj się ze mną przez formularz.

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że wzbudził Twoje zainteresowanie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń