Marchew jest słodka, a kiszony ogórek kwaśny. W połączeniu z porem to smaczna fuzja.
składniki
1 duży kiszony ogórek
1 średnia marchew
10 cm biało-zielonej części pora
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 garść kiełków rzodkiewki
sok z cytryny i oliwa z oliwek do smaku
1 średnia marchew
10 cm biało-zielonej części pora
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 garść kiełków rzodkiewki
sok z cytryny i oliwa z oliwek do smaku
Wykonanie
Ogórki tnę wzdłuż na cztery części, a potem w ćwierć-plasterki. To samo robię z marchewką, lecz staram się by plasterki były jak najcieńsze (dzisiaj się spieszyłam i kroiłam bez specjalnej uwagi na to). Przekrojonego wzdłuż pora tnę na cienkie pół-plasterki. Najchętniej wybieram tą część pora, która przechodzi z białej w zieloną. Jeśli nie mam takiej możliwości to wybieram białą część. Łączę wszystkie składniki doprawiając oliwą i sokiem z cytryny. Jak zwykle surówka najlepsza po przegryzieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz