poniedziałek, 9 października 2017

DELIKATNE KOTLETY Z KALAFIORA I SOCZEWICY

Delikatne kalafiorowe kotlety z czerwoną soczewicą weszły mi dzisiaj na stół obiadowy. Do tego zrobiłam szybki sos z końcówki passaty pomidorowej. Dodałam do niej oregano i pieprz ziołowy, porządnie odparowałam i w 5 minut powstał smaczny, gęsty sosik.


składniki
 
 ok 250 g kalafiora
50 g suchej czerwonej soczewicy (można dać 100 g, będzie więcej białka)
1 płaska łyżeczka majeranku do gotowania soczewicy
1 średnia czerwona cebula
10 cm marchewki
1 łyżeczka curry
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 garście podrobionego jarmużu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka namoczonych wcześniej pestek słonecznika
czarny pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Kalafior gotuję na parze, ale nie rozgotowuję. Gdy gotuję soczewicę, siekam i mielę wszystko co jest mi potrzebne. Na patelni, na wodzie, duszę czerwoną cebulę podlewając w razie potrzeby wodą. Po chwili dodaję drobno startą marchew i duszę razem dodając curry. Zakładam rękawiczki i rozgniatam w rękach wystudzonego kalafiora pozostawiając nieregularne kawałeczki. Do kalafiora dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przygotowuję blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a w tym czasie siemię lniane trochę zagęści masę. Lepię płaskie kotleciki. Piekę w piekarniku w 175 stopniach C przez 30 minut. Po 20 minutach przekładam na drugą stronę. Wyszły aksamitne kotleciory z wyczuwalnymi kawałkami kalafiora. Na ciepło pyszne do obiadu, a na zimno świetne do śniadania zamiast pasty do chleba czy warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz