Delikatne kalafiorowe kotlety z czerwoną soczewicą weszły mi dzisiaj na stół obiadowy. Do tego zrobiłam szybki sos z końcówki passaty pomidorowej. Dodałam do niej oregano i pieprz ziołowy, porządnie odparowałam i w 5 minut powstał smaczny, gęsty sosik.
składniki
ok 250 g kalafiora
50 g suchej czerwonej soczewicy (można dać 100 g, będzie więcej białka)
1 płaska łyżeczka majeranku do gotowania soczewicy
1 średnia czerwona cebula
10 cm marchewki
1 łyżeczka curry
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 garście podrobionego jarmużu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka namoczonych wcześniej pestek słonecznika
czarny pieprz i sól do smaku
1 płaska łyżeczka majeranku do gotowania soczewicy
1 średnia czerwona cebula
10 cm marchewki
1 łyżeczka curry
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 garście podrobionego jarmużu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka namoczonych wcześniej pestek słonecznika
czarny pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz