Poszłam dzisiaj na łatwiznę gdyż czasu było mało, a składników jeszcze mniej. Jogurt sojowy w lodówce uratował sytuację.
składniki
125 ml naturalnego jogurtu sojowego bez cukru <użyłam Sojade>
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól <u mnie morska> i świeżo zmielony biały pieprz
szczypta cukru <u mnie ksylitol>
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól <u mnie morska> i świeżo zmielony biały pieprz
szczypta cukru <u mnie ksylitol>
Wykonanie
Do miseczki przełożyłam jogurt, potem dodałam wyciśnięty czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam i dodałam odrobinę cukru. Szybko poszło, dosłownie 5 minut. Sos podaję przeważnie do warzyw zarówno pieczonych, jak i gotowanych oraz surowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz