wtorek, 2 lutego 2016

SOS CZOSNKOWY Z JOGURTU SOJOWEGO

Poszłam dzisiaj na łatwiznę gdyż czasu było mało, a składników jeszcze mniej. Jogurt sojowy w lodówce uratował sytuację.


składniki

125 ml naturalnego jogurtu sojowego bez cukru <użyłam Sojade>
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól <u mnie morska> i świeżo zmielony biały pieprz 
szczypta cukru <u mnie ksylitol>

Wykonanie

Do miseczki przełożyłam jogurt, potem dodałam wyciśnięty czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam i dodałam odrobinę cukru. Szybko poszło, dosłownie 5 minut. Sos podaję przeważnie do warzyw zarówno pieczonych, jak i gotowanych oraz surowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz