piątek, 13 listopada 2020

Bakłażan, prosto z nieba, szybki i wegański obiad

 Nie z nieba tylko z SYCYLII. Szybkie, 15 minutowe danie. Składniki niby banalne, ale kilka dodatków zrobiło to COŚ.





składniki 

bakłażan około 150 gram (u mnie pół okrągłego fioletowego z Sycylii)
cukinia 150 gram
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
duża garść natki pietruszki wraz z łodyżkami (zamiennie jarmuż)
1 pomidor
200-300 gram gęstej passaty pomidorowej
4 goździki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
1/2 - 1 łyżeczka oliwy
dwie-trzy szczypty ostrej papryczki
sól do smaku


Wykonanie

Tniemy: bakłażana w 2 cm kostkę, cukinię w nieco mniejszą, cebulę w piórka lub kostkę, czosnek w plasterki i potem na pół, pomidor w grube kostki ( ja sparzyłam wcześniej skórkę).
Na oliwę na 30 sekund wrzucamy goździki i rozmaryn cały czas mieszając, aż przyprawy zapachną. Dalej idzie bakłażan i cukinia i sól. (jeśli wcześniej pokroiliśmy bakłażana i posypaliśmy go solą to już nie dodajemy soli do potrawy). Dusimy chwilę i co jakiś czas dolewamy odrobinę gorącej wody. Dorzucamy posiekaną natkę, pomidora i passatę. Potem dodajemy cynamon, kakao i ostrą papryczkę. Dusimy pod przykrywką. No i koniec.

Dzisiaj zjadłam z makaronem gryczanym, posypałam łyżką łuskanych konopi i podałam z natką pietruszki.
Pyszności !


W sezonie jesienno-zimowym, raz w miesiącu, zamawiam ekologiczne cytrusy, warzywa i inne delikatesy prosto z Sycylii. W grupie zamawiamy więcej, co daje nam nieograniczony dostęp do oferty. Jest nas pokaźna grupa. Jeśli jesteś z Trójmiasta i okolic i chcesz się przyłączyć do nas, skontaktuj się ze mną przez formularz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz