Musztardowca odkryłam robiąc zakupy na bazarze. Zaciekawił mnie kształt jego liści, kolor i smak (zdegustowałam kawałek na straganie). Od razu zakiełkował mi w głowie pomysł na hummus. Oto dzisiaj jego odsłona.
Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany jest także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Tutaj wpis w Wikipedii.
składniki
1 szklanka gotowanej cieciorki
1/2 szklanki gotowanego zielonego groszku (wcześniej był mrożony)
4 łyżki pasty sezamowej tahini
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
5 liści zielonego musztardowca (7-mio centymetrowego)
4 łyżki bardzo zimnej wody
sól morska do smaku
do podania ulubiona oliwa i ziarenka groszku
Wykonanie
Wodę wstawiam do lodówki, by była jak najzimniejsza, lub na chwilę do zamrażalnika. W misce umieszczam wszystkie
składniki oprócz wody. Całość miksuję ręcznym blenderem na jednolitą masę. Uwaga, będzie dość gęsta. Następnie, cały czas miksując, dodaję powoli wodę. Jeśli zachodzi konieczność przyprawiam do smaku lub dolewam więcej wody nie wyłączając blendera. Podaję z oliwą i groszkiem.
tak wyglądają liście musztardowca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz