Bez moczenia i zbędnego czarowania powstaje to oto mleko kokosowe. Używam je do owsianek, jaglanek i kawy. Zmieniając proporcje uzyskuję śmietankę, na przykład do zupy.
składniki
50 g wiórków kokosowych
500 ml przegotowanej, dość gorącej wody
Wykonanie
Zagotowaną wodę odstawiam na chwilę. W tym czasie przygotowuję sitko i gazę. Połowę ilości wody i wszystkie wiórki umieszczam w kielichu miksera i miksuję na najwyższych obrotach 2-3 minuty. Przelewam mleko przez gazę (tak jak tu). Odciśnięte resztki wraz z drugą połową wody miksuję kolejne 2-3 minuty. Ponownie wyciskam gazę, a mleko przelewam do słoika. Przechowuję w lodówce do 3 dni. Wyciśnięte resztki można zastosować na wiele sposobów, na przykład do wypieków, deserów, sosów czy zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz