Na bób nastał sezon i jest już właśnie na półmetku. Ugotowany można zajadać prosto z miski lub zrobić z niego pastę. A pasta nadaje się zarówno na kanapkę, do wrapa lub jako dodatek obiadowy do warzyw czy makaronu.
składniki
0,5 kg ugotowanego bobu
2 garście świeżego koperku
1 duży ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny <można dać więcej>
1 łyżeczka tahini <można ominąć>, zamiast tahini można dać oliwę
1/2 łyżeczki syropu klonowego
2-3 szczypty mielonego kuminu
sól ziołowa, czarny pieprz i chilli do smaku
lodowata woda w takiej ilości by uzyskać zadowalającą konsystencję - trzeba pamiętać, że gotowany bób jest dość suchy
do pasty można dodać musztardy lub chrzanu
Wykonanie
Obrany bób wraz z pozostałymi składnikami umieszczam w misce i miksuje ręcznym blenderem dodając sukcesywnie wodę i w razie potrzeby dodatkowo doprawiam. Gotowy w miseczce można podać np. z posiekanym szczypiorkiem.
Dzisiaj pasta była wypełnieniem wrapa (naleśnik z mąki z cieciorki i orkiszowej razowej, w proporcji pół na pół, z dodatkiem 1 łyżeczki skrobii ziemniaczanej), w którym znalazło się sporo sałaty z kiełkami, ogórek kiszony, cebulka dymka, musztarda, pomidor. Dodatkowo schrupałam jeszcze sałatę i rzodkiewki z dodatkiem pomidora, oliwek i sosu musztardowego.
PETARDA !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz