sobota, 13 października 2012

BÓB, SZPINAK I ZIELONY GROSZEK

Warzywa na ciepło to pyszny wynalazek. Często robię sobie całą miskę i samodzielnie zajadam lub używam jako dodatek do dań obiadowych. Świeży bób powoli się kończy. Do dyspozycji będzie jedynie mrożony. Szpinak i groszek z resztą też.  Lubię połączenie tych trzech warzyw. Groszek lekko osładza tą zieloną mieszankę. 


składniki

 200 gram świeżego szpinaku
3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku (w sezonie świeżego)
1 szklanka gotowanego, obranego bobu 
1 drobno posiekaną cebulę
1 duży wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki ulubionego oleju
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
prażone orzechy włoskie (opcjonalnie)
sok z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie

Do rondelka wlewam olej, wrzucam posiekaną cebulę, mieszam i przykrywam. Robię tak co chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaję mrożony groszek, mieszam i przykrywam (gdy jest młody groszek dodaję go na końcu). Gdy groszek jest prawie miękki dodaję szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mieszam i gdy szpinak już zmięknie dodaję bób i ewentualnie doprawiam i całość przykrywam pokrywką jeszcze na chwilę. Gotowe. Czasami posypuję warzywa prażonymi, pokruszonymi orzechami włoskimi lub kropię sokiem z cytryny. Pożywne danie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz