składniki
250 gram świeżego szpinaku
1 szklanka mrożonego zielonego groszku (w sezonie świeżego)
1 szklanka gotowanego, obranego bobu
1 małą drobno posiekaną cebulę
1 duży wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki ulubionego oleju
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ulubiony makaron
ulubiony makaron
Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, wrzucam cebulę, mieszam i przykrywam. Robię tak co chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaję mrożony groszek, mieszam i przykrywam (gdy jest młody groszek dodaję go na końcu). Teraz czas na szpinak, czosnek, sól i pieprz. Znowu mieszam i przykrywam. Gdy groszek będzie miękki dodaję bób, smakuję, ewentualnie doprawiam i całość przykrywam pokrywką. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie. Do wody dodaję łyżkę oliwy. Po odcedzeniu makaronu można zasiadać do stołu. Jeśli zielony tercet wydaje się zbyt suchy czasem kropię go oliwą lub skrapiam cytryną. Dla nie wegan pod koniec duszenia warzyw można dodać słodkiej śmietany. Dzisiaj potrawę posypałam tartym wegańskim parmezanem. Pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz