poniedziałek, 21 września 2015

OWSIANKA Z MALINAMI

Z owsianką niektórzy mają złe wspomnienia z dzieciństwa. Nasi rodzice z uporem maniaka, nieustannie i wytrwale wciskali w nas owsiankę na mleku. Ja akurat należałam do tych dzieci, które chętnie zjadały zupy mleczne. Owsianka nie musi być ani nudna, ani monotonna. Można wykonywać ją na wiele sposobów.


składniki (jedna porcja)

3-4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka mielonych ziaren sezamu
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka pestek słonecznika
1 banan 
2 łyżeczki rodzynek
1/2 szklanki malin
1 łyżeczka jagód Goji
10 migdałów lub innych orzechów
sól do smaku (nie koniecznie)

Wykonanie

Płatki zalewam zimną wodą i wstawiam do lodówki na noc. Rano dolewam wody i gotuję, regulując gęstość owsianki ilością wody. Pod koniec z 2-3 minuty przed końcem gotowania dosalam do smaku. Gdy całość widocznie się rozklei i zgęstnieje wyłączam maszynkę. Dodaję wiórki kokosowe, siemię lniane, sezam, słonecznik, rodzynki i jagody. Owsiankę nakładam na talerz dodając pokrojonego banana, migdały i maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz