poniedziałek, 14 września 2015

ZIOŁOWA PIKANTNA PASTA SŁONECZNIKOWA

Słonecznik nie tylko do chleba, ale i na chleb. Wersja ziołowa i dość pikantna. Jeśli mam ziarna słonecznika w szafce, trochę ziółek i przypraw, a w lodówce przeciąg, szybko można sporządzić pastę do chleba. Jeśli pozwolimy trochę jej odstać i przegryźć się składnikom, będzie smaczniejsza. Wieczorem lub na drugi dzień będzie jeszcze lepsza!


składniki

1 szklanka pestek słonecznika
zimna przegotowana woda
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
15 listków świeżej bazylii
1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta czerwonej papryki ( wg. uznania słodkiej lub pikantnej)
odrobina soku z cytryny
świeżo mielony, kolorowy lub czarny pieprz
sól do smaku
czasami dodaję wyciśnięty czosnek 

Wykonanie

Jeśli planuję pastę dzień wcześniej, to na noc zalewam pestki słonecznika zimną wodą. Jeśli to danie z zaskoczenia, to słonecznik zalewam gorącą wodą. W międzyczasie szatkuję zioła i przygotowuję przyprawy. Pestki płuczę. Miksuję ziarenka słonecznika wraz z ziołami i przyprawami dodając kontrolowaną ilość przegotowanej zimnej wody. Nie rozdrabniam na super gładką masę. Dosmaczam solą lub dodatkową ilością przypraw. Spożywam z "ukręconą na kolanie" surówką/sałatką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz