piątek, 11 września 2015

ZUPA BRUKSELKOWA Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

Brukselka i ogórek małosolny nieźle się uzupełniają smakowo. Warto było spróbować czegoś innego.



składniki

15-20 sztuk brukselki
5 ogórków małosolnych
2 marchewki
1 sztuka kłącza selera naciowego
1/2 szklanki natki pietruszki
1 cebula
2 duże ziemniaki
1-1,5 litra bulionu warzywnego bezglutenowego lub wrzątku
1 łyżka oleju <u mnie rzepakowy>
1 łyżeczka majeranku
1 i 1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
sos sojowy dla "lubiaczy"


Wykonanie

Marchew, seler naciowy szatkuję na średnie kawałki. Ogórki tnę w drobną kostkę (można zetrzeć na tarce), cebulę w średnią, a brukselkę na połówki. Łyżkę oleju rozrabiam dwoma łyżkami wody i wlewam do średnio rozgrzanego garnka. Wrzucam przyprawy energicznie mieszając. Jak tylko uwolni się zapach przypraw dorzucam cebulę. Przykrywam, lecz co chwilę mieszam. Jeśli jest za mało płynu, dodaję odrobinę wody. Dorzucam marchew, seler i ogórki. Po chwili wlewam gorący bulion/wodę. 5 minut po zagotowaniu dorzucam brukselkę i ziemniaka pociętego w duże kwadraty. Po 15 minutach sprawdzam czy warzywa są już dostatecznie ugotowane. Wrzucam pietruszkę, dodaję sól i pieprz do smaku. Całość gotuję na małym ogniu. Niektórzy z pewnością pokuszą się na dolanie śmietany i posypanie świeżym koperkiem (a byli tacy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz