Mleko migdałowe domowej roboty, dobre jako dodatek do śniadań, koktajli, wypieków ... zastosowań jest wiele. Do odciskania używam czterokrotnie złożonego kawałka sterylnej gazy, zakupionej w aptece.
składniki
1 szklanka obranych migdałów (moczonych przez noc)
4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
Migdały moczę przez noc w zimnej wodzie. Rano obieram (głównie przez pocieranie) i przepłukuję. Jeśli zależy mi na bardziej wyrazistym smaku mleka zmieniam proporcje: 1 część migdałów 3 części wody, czasami nawet w stosunku 1 do 2. Całość umieszczam w mikserze kielichowym i miksuję około 7 minut. Przed pierwszym użyciem gazy, przelewam ją wrzątkiem, płuczę i wykręcam. Na sitko kładę gazę i wlewam mleko do filtrowania. Po wstępnym przefiltrowaniu, zwijam gazę (patrz zdjęcie) i powoli wyciskam, aż mleko przestanie wyciekać. Przelewam mleko do butelki lub słoika. Trzymam w lodówce dwa-trzy dni. Pozostałą pulpę migdałową zużywam najczęściej do wytrawnego twarożku na przykład z czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz