Jejku jakie dobre, jakie smaczne. Często wracam do tej kombinacji. Podstawa, to dobrej jakości burak. W sezonie zimowym owoce jagodowe pozyskuję jedynie z mrożonek, ale dobrze że jest taka możliwość. Gdy domowe zapasy się kończą, buszuję w sklepowych mrożonkach. W tym koktajlu kluczową rolę odegrało gryczane mleko roślinne. Nie spodziewałam się, że będzie idealnym składnikiem tego zestawu.
składniki
1 szklanka szklanka napoju gryczanego
1 łodyga selera naciowego
1 średni surowy burak
po 1/2 szklanki odmrożonych czarnych porzeczek i truskawek
1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
garść natki pietruszki
starta skórka z 1/2 cytryny
łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Do kielicha blendera wlewam mleko, wrzucam posiekane warzywa i odmrożone, odciśnięte owoce wraz z pozostałymi składnikami. Miksuję 30-60 sekund. Mój mikser jest mocny, więc daje szybko radę. Gryczany napój nie należy do najtańszych, chociaż jak na standardy internetowe, w tym sklepie cena wydała mi się jedną z najatrakcyjniejszych. Mimo ceny wychodzę z założenia, że wszystkiego trzeba spróbować. Myślę, że raz na jakiś czas ten napój będzie pojawiać się w moich kuchennych szafkach. Każde inne, niesłodzone mleko roślinne będzie dobre do powyższego zestawienia składników. Warto jednak chociaż raz zakręcić gryczane mleczko z buraczkiem i porzeczkami, by powiedzieć : TY WIESZ, ŻE TO BYŁO DOBRE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz