środa, 21 lipca 2021

TEMPEH W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

 Tempeh naturalny idealnie nadaje się do marynat. A marynaty idealnie kształtują smak tempehu. Dobry naturalny tempeh to podstawa.

składniki na marynatę

ilość składników uzależniona jest od ilości tempehu; możemy dowolnie żąglować ilościami zgodnie z upodobaniem.

zamarynowałam około 180 gram tempehu naturalnego

3 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka rozmarynu świeżego < może być suszony wówczas 1/2 łyżeczki>
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 szczypty czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej
1/4 łyżeczka papryki suszonej słodkiej
sok z cytryny wg.uznania
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny <opcja>
1-2 łyżeczki oliwy
opcjonalnie sól do smaku 

Wykonanie

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce.
Doprawiamy według uznania.
Tampeh możemy pokroić w paski lub w kostkę. Umieszczamy kawałki tempehu w misce i bardzo dokładnie obtaczamy go marynatą. Optymalnie zostawiamy go w marynacie na całą noc. Gdy jest mało czasu, to nawet pół godziny zrobi grę, lecz im dłużej tym będzie smaczniej 🙂
Tempeh pieczemy w temperaturze 175-200 stopni przez 10-15 minut.<czas i temperatura uzależniona jest od piekarnika, każdy piecze inaczej> Tempeh możemy układać w foremce na papierze do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu, na blaszce itp...

Dzisiajszy tempeh był podstawą mojego śniadania. Otoczony i otulony był sałatami, pomidorami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką, ziołami i kawałkiem konopnej bułki.
Białko na śniadanie to jest to !

Taki tempeh może towarzyszyć nam przy obiedzie jak i kolacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz