środa, 25 stycznia 2017

NIENAJMŁODSZY JUŻ BURAK Z MARCHEWKĄ W JEDNEJ SURÓWCE

Surowe buraki z marchewką, czemu nie? Jeśli są soczyste i delikatne w smaku, będą idealne na surówkę. Oregano dodało surówce wytrawności, a pestki dyni dobrych tłuszczów.


 
składniki

1 burak ok. 8 cm (najlepiej młody, lecz zimą o takie trudno)
 1 średnia marchew
1/2 niedużej czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki świeżego oregano
ulubiona oliwa do pokropiernia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni 

Wykonanie

Jeśli nie mam uprażonych pestek dyni, wrzucam garść na suchą, lekko nagrzaną patelnię  i mieszam co chwilę przez około 7-10 minut. Buraki i marchew trę na tarce (duże oczka), cebulę szatkuję drobno, oregano siekam niezbyt dokładnie (lubię jak w surówce pałętają się całe listki). Całość łączę w miseczce dodając cytrynę i przyprawy oraz skrapiam oliwą. Doprawiam w razie konieczności. Odstawiam na 10-15 minut, po czym mieszam i jem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz