Niby tak po prostu klasyczna surówka z ulubionych warzyw, lecz dwa składniki wyjątkowo ją podkręcają.Są to koper włoski zwany fenkułem i cytryna Piritto. Miąższ tej cytryny, czyli albedo, jest jadalny, słodki i wyjątkowy. Do potrawy wniósł nutkę jakby melona.
składniki
1/4 bulwy kopru włoskiego
4 pomidorki koktajlowe
3 cienkie plasterki cytryny Piritto razem ze skórką (jak nie mam, to trę na drobnej tarce skórkę z 1/2 cytryny)
1/4 czerwonej papryki
1/2 laski selera naciowego
1 garść dowolnej łagodnej sałaty
1 suszona figa
odrobina dobrej oliwy z oliwek
sok z cytryny
papryczka chili w płatkach
Wykonanie
Cytrynę Piritto i inne ekologiczne skarby sprowadzam z Sycylii
Jeśli jesteś z Trójmiasta i chcesz się przyłączyć do nas, skontaktuj się ze mną. W sezonie jesienno zimowym zamawiamy cytrusy, warzywa i inne delikatesy. W grupie zamawiamy więcej, co daje nam nieograniczony dostęp do oferty. Mniam :-)
Jestem z Gdańska, sprowadzam cytrusy z Incampagny od kilku lat i chętnie dołącze się do grupy
OdpowiedzUsuńWitaj Elu. Witam serdecznie. Proszę o kontakt przez formularz.
OdpowiedzUsuń