niedziela, 12 lutego 2017

KOLOROWA PASTA Z CIECIORKI I SELERA NACIOWEGO

Ta śniadaniowa pasta, kolorem i smakiem poleca się również na kolację. W roli tłuszczu wystąpiło dojrzałe i maślane awokado. Można ją spożywać dowolnie, nie tylko na kanapkach. Ze świeżymi warzywami, będzie świetnie pasować na przykład jako nadzienie do takiego naleśnika.


składniki (1 porcja)

1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
1/2 łodygi selera naciowego
1/4 awokado
1/4 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
2-3 szczypty majeranku
sok z cytryny, ilość według uznania
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Wykonanie

Ręcznym blenderem miksuję na gładką masę cieciorkę z awokado, z pociętym na plasterki selerem naciowym i drobno pokruszonym majerankiem. Cebulę i paprykę kroję w drobną kosteczkę i dodaję do zmiksowanych wcześniej warzyw, mieszam łyżką dodając soku z cytryny, soli i pieprzu. Na końcu dorzucam poszatkowaną drobno zieloną pietruszkę. Dzisiaj podałam pastę na kanapce w towarzystwie marchewki i świeżego ogórka, z garścią miksu sałat i łyżką nasion i orzechów (dynia i pistacje). Pojawiły się również kiełki brokuła, gdzieniegdzie czarnuszka i sok z cytryny. Pastę zjadłam całą, no bo przecież nie było jej tak dużo ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz