Błyskawiczna i pasująca prawie do każdego dania surówka. Wystarczy kawałek czerwonej papryki, pora, natki pietruszki i ziarenka do posypania. Soczysta, ze sporą dawką witaminy C.
składniki
1/2 czerwonej papryki
15 cm białej części pora
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka usprażonych nasion słonecznika (pestki dyni również będą pasować)
na sosik
1/2 łyżeczki bezglutenowej musztardy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka dobrej oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie
Pora przecinam wzdłuż na pół i tnę na cienkie paski, przelewam na sitku wrzątkiem i pozostawiam do ostygnięcia. Paprykę kroję na kwadraty. Do miseczki wrzucam warzywa wraz z natką pietruszki. W małym słoiczku umieszczam składniki sosu, zamykam porządnie zakrętkę i zdecydowanie potrząsam słoikiem tak, by wszystkie składniki się wymieszały. Sosem zalewam przygotowane warzywa, posypuję słonecznikiem i całość mieszam. Surówka bardzo soczysta, a sparzony por nie smali żołądka ;-). Proporcje zarówno w surówce jak i w sosie to indywidualna sprawa. Warto odszukać swój ulubiony smaczek. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz