czwartek, 23 lutego 2017

KAROBOWO SEZAMOWE CIASTKA Z FASOLI, A W ŚRODKU WISIENKA, LUB JAK KTO WOLI: NI TO TŁUSTY CZWARTEK, NI TO EKSTAZA SYCYLIJSKA NA DRUGIE ŚNIADANIE Z POMARAŃCZAMI MORO

...a dodatkowo ciacha są bezglutenowe i bez cukru. No i nie ma, że nie wyjdą. Szybkie w przygotowaniu, krótkie w pieczeniu i ekspresowe w jedzeniu. A że jestem właśnie po dostawie owoców z Sycylii,
do wartościowego łasuchowania przyłączyły się już ostatni raz w tym sezonie pomarańcze Moro. A migdały zapełniły smakowity i odżywczy talerzyk. Takiego tłustego czwartku można mi śmiało zazdrościć :-)


składniki (15 sztuk)

150 g suchej fasoli adzuki (około 300 g ugotowanej)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
2 łyżki karobu w proszku
2-3 łyżki pasty sezamowej tahini
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
15 sztuk wiśni (wcześniej odmrożonych)
opcjonalnie 1-2 łyżki mleka roślinnego lub wody

By uzyskać bardziej sezamowy smak, czasami dodaję 1 płaską łyżkę zmielonego sezamu. 

Karob można zastąpić kakao, a melasę syropem klonowym ;-)
Ale melasa jest cool i razem z fasolą ma duuużo żelaza !!!

 
Wykonanie

Do miski umieszczam ugotowaną fasolę, tahini oraz melasę i miksuję bardzo dokładnie ręcznym blenderem. Masa jest gęsta, ale cierpliwie miksuję. Dodaję karob, siemię lniane, proszek do pieczenie i dalej miksuję do dokładnego wymieszania się składników. Gdy ciasto wydaje się za gęste, dodaję 1-2 łyżki płynu. Staram się jednak przetrwać ten trudny moment, bo im gęstsza masa, tym łatwiej będzie wcisnąć w nią wisienkę. By siemię lniane zaczęło wiązać, warto odstawić masę na parę minut. W tym czasie przygotowuję tackę i wykładam ją papierem do pieczenia. Odciskam sok z odmrożonych wcześniej wiśni, zakładam delikatne kuchenne rękawiczki. Kręcę kulki, potem wykonuję dołek, w którym umieszczam wisienkę, chowam ją i zalepiam ciastem. Delikatnie kręcę ponownie kulkę, lekko spłaszczam w dłoniach i tak do wyczerpania masy. Układam na blachę i piekę w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 175 stopni C grzejąc z opcją góra/dół. Po upieczeniu trudno się powstrzymać, by nie skubnąć jednego ciacha, ale niestety trzeba poczekać do całkowitego ostudzenia. Fasolowe pyszności są miękkie, a wisienka jest delikatną kwaskowatą niespodzianką.

opcja dla leniwych

Można wykonać ciastka bez wisienki, wówczas należy dodać 3-4 łyżki płynu, a ciastka formować nakładając masę dużą łyżką bezpośrednio na blachę. Konsystencja powinna być dość elastyczna. Rozprowadzić ciasto łyżką na grubość około 1 cm.

W sezonie jesienno zimowym, raz w miesiącu, zamawiam ekologiczne cytrusy, warzywa i inne delikatesy prosto z Sycylii. W grupie zamawiamy więcej, co daje nam nieograniczony dostęp do oferty. Jest nas pokaźna grupa. Jeśli jesteś z Trójmiasta i okolic i chcesz się przyłączyć do nas, skontaktuj się ze mną przez formularz. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz