piątek, 15 stycznia 2016

WYPASIONA ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ

Dlaczego wypasiona? A no dlatego, że z czerwoną soczewicą i brązowym ryżem. A to z kolei z dużą ilością warzyw czyni ją bardzo pożywną. Ta pomidorówka jest u nas często w menu.


składniki

3 średnie marchewki
1/3 selera o średnicy około10 cm
1 pietruszka 
20 cm zielonej części pora
1 duża cebula
250 gram przetartych pomidorów <u mnie domowy>
1/3 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu (surowy to około 1/3 szklanki)
3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka lubczyku
1 szczypta chili
natka pietruszki do posypania
1,5 litra wody
mielony pieprz i sól do smaku

opcjonalnie można dodać:
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ulubioną śmietankę, na przykład ryżową
sos sojowy Tamari

Wykonanie

Soczewicę zalewam zimną wodą, mieszam i wielokrotnie płuczę aż woda będzie czysta. Zostawiam zalaną na okres szatkowania warzyw. Do wrzącej wody wrzucam przyprawy, warzywa, odsączoną soczewicę. Gotuję pod przykryciem około 15-20 minut. Do gotującej się zupy dodaję ugotowany wcześniej ryż i gotuję kolejne 10-15 minut. (Jeśli mi zależy, by soczewica nie rozgotowała się w zupie, dodaję ją 15 minut przed końcem gotowania). Doprawiam do smaku. Jeśli nie mam gotowanego ryżu to samo robię co z soczewicą i dodaję go na początku gotowania. Wówczas gotuję około 30-35 minut. Podaną zupę posypuję pietruszką, a czasami dodaję ryżowej śmietanki (jak mam).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz