niedziela, 13 grudnia 2015

GULASZ Z BAKŁAŻANA I CUKINI

Bakłażan z cukinią i pomidorami. Pikantność papryczki chilli postanowiłam lekko zneutralizować sojową śmietanką.


składniki

1 średni bakłażan
1 mała cukinia
1 duża cebula

3 duże ząbki czosnku
1 zielona i 1 czerwona papryka
1 duża marchew pokrojona w cienkie pół talarki

400 g domowych przetartych pomidorów lub 1 puszka
2 liście laurowe

2 ziarenka jałowca
1 ziele angielskie
1 płaska łyżka oregano
1 płaska łyżka bazylii
2 szczypty chili w płatkach
kilka listków świeżego rozmarynu
olej do zeszklenia
sól, mielony pieprz i sos sojowy do smaku

3 łyżki śmietanki sojowej
gorąca woda do dolewania - ilość wg. potrzeby
 
Wykonanie

Cebulę, czosnek oraz resztę warzyw tnę na średniej wielkości kawałki, a marchew na cienkie pół talarki. Na olej wrzucam cebulę, liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Intensywnie mieszam około 30 sekund. Dorzucam czosnek, bakłażana, cukinię oraz paprykęduszę około 15 minut mieszając co chwilę. Jeśli warzywa wydają się zbyt suche, dolewam trochę gorącej wody. Następnie dodaję pomidory, marchew, oregano i chilli. Duszę kolejne 10 minut. Przyprawiam pozostałymi przyprawami. Na koniec dodaję bazylię i śmietankę i duszę jeszcze minutę. Podaję z brązowym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz