Bakłażan z cukinią i pomidorami. Pikantność papryczki chilli postanowiłam lekko zneutralizować sojową śmietanką.
składniki
1 średni bakłażan
1 mała cukinia
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 zielona i 1 czerwona papryka
1 duża marchew pokrojona w cienkie pół talarki
400 g domowych przetartych pomidorów lub 1 puszka
2 liście laurowe
2 ziarenka jałowca
1 ziele angielskie
1 płaska łyżka oregano
1 płaska łyżka bazylii
2 szczypty chili w płatkach
kilka listków świeżego rozmarynu
olej do zeszklenia
sól, mielony pieprz i sos sojowy do smaku
3 łyżki śmietanki sojowej
gorąca woda do dolewania - ilość wg. potrzeby
Wykonanie
Cebulę, czosnek oraz resztę warzyw tnę na średniej wielkości kawałki, a marchew na cienkie pół talarki. Na olej wrzucam cebulę, liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Intensywnie mieszam około 30 sekund. Dorzucam czosnek, bakłażana, cukinię oraz paprykę i duszę około 15 minut mieszając co chwilę. Jeśli warzywa wydają się zbyt suche, dolewam trochę gorącej wody. Następnie dodaję pomidory, marchew, oregano i chilli. Duszę kolejne 10 minut. Przyprawiam pozostałymi przyprawami. Na koniec dodaję bazylię i śmietankę i duszę jeszcze minutę. Podaję z brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz