środa, 2 grudnia 2015

KOTLETY Z CZARNĄ SOCZEWICĄ

Kotlety warzywne jak to kotlety. Dobre są na ciepło do obiadu i na zimno w każdej sytuacji. Czarna soczewica jest bardzo wdzięczna. Ugotowana, zachowuje swój okrągły kształt. Inne soczewice szybko się rozgotowują.



składniki (12 sztuk)

2,5 szklanki ugotowane czarnej soczewicy
3 łyżki płatków jaglanych
1 duża cebula
4 kopiate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (można dać więcej)
2 kopiate łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki średnio zmiksowanych suszonych pomidorów z zalewy
1-2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki pestek słonecznika (zmielone, ale nie na pył)
1 łyżeczka suszonej werbeny (lub startej skórki cytryny)
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie można dodać trochę koncentratu pomidorowego
olej do smażenia i duszenia
mąka z cieciorki i kukurydziana - mieszanka do obtoczenia
 
 
Wykonanie

Pokrojoną drobno cebulę szklę na patelni. Siemię lniane zalewam małą ilością wrzątku, mieszam i zostawiam na 2 minuty, aż do powstania "gluta". Do miski wrzucam płatki jaglane, cebulę z siemieniem i mieszam, by płatki trochę rozpulchniły się. W między czasie miksuję słonecznik i pomidory, szatkuję pietruszkę i rozdrabniam na pył werbenę. Potem dodaję to wszystko wraz soczewicą sosem sojowym, przyprawiam i ręcznie wyrabiam masę. Formuję około 4 centymetrowe kotlety o grubości 1,5 cm. Obtaczam w mieszance mąk i smażę na patelni pod przykrywką, 2-3 minuty na każdej stronie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz