czwartek, 10 grudnia 2015

MAKARON Z SOCZEWICĄ I JARMUŻEM

Jarmuż z dużą ilością czosnku i cebuli na makaronowym podłożu. No i z soczewicą, by przemycić białko.


składniki (dwie porcje)

250 g makaronu (rury lub świderki najlepsze)
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
4 gałązki jarmużu (może być więcej)
1-2 cebule

5 dużych ząbków czosnku
10-15 suszonych pomidorów

1 duża garść delikatnie zmielonych/pokruszonych pestek dyni
sól, mielony kolorowy pieprz, oregano, sos sojowy i sok z cytryny do smaku 
olej do zeszklenia  (można zeszklić na samej wodzie)

Wykonanie

Soczewicę porządnie płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję, jarmuż tnę na cienkie paseczki. Suszone pomidory zalewam wodą, jak zmiękną odsączam i drobno tnę. Pestki dyni kruszę na nieregularne kawałki. Makaron gotuję razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie. Na patelni z olejem szklę cebulę z czosnkiem i dodaję pomidory, oregano i sos sojowy. Co chwilę mieszam i przykrywam pokrywkę. W razie potrzeby podlewam małą ilością wody. Dodaję jarmuż. Później solę i dodaję sok z cytryny.  Następnie mielę pieprz i dosypuję pestki dyni. Odcedzam makaron z soczewicą i łączę z warzywami. Podaję z cytrynowym sosem winegret lub ulubionym sosem pomidorowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz