Jarmuż z dużą ilością czosnku i cebuli na makaronowym podłożu. No i z soczewicą, by przemycić białko.
składniki (dwie porcje)
250 g makaronu (rury lub świderki najlepsze)
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
4 gałązki jarmużu (może być więcej)
1-2 cebule
5 dużych ząbków czosnku
10-15 suszonych pomidorów
1 duża garść delikatnie zmielonych/pokruszonych pestek dyni
sól, mielony kolorowy pieprz, oregano, sos sojowy i sok z cytryny do smaku
olej do zeszklenia (można zeszklić na samej wodzie)
Wykonanie
Soczewicę porządnie płuczę, zalewam zimną wodą i odstawiam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję, jarmuż tnę na cienkie paseczki. Suszone pomidory zalewam wodą, jak zmiękną odsączam i drobno tnę. Pestki dyni kruszę na nieregularne kawałki. Makaron gotuję razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie. Na patelni z olejem szklę cebulę z czosnkiem i dodaję pomidory, oregano i sos sojowy. Co chwilę mieszam i przykrywam pokrywkę. W razie potrzeby podlewam małą ilością wody. Dodaję jarmuż. Później solę i dodaję sok z cytryny. Następnie mielę pieprz i dosypuję pestki dyni. Odcedzam makaron z soczewicą i łączę z warzywami. Podaję z cytrynowym sosem winegret lub ulubionym sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz