czwartek, 17 grudnia 2015

PASTA Z AWOKADO, RUKOLĄ I CZARNĄ SOCZEWICĄ

Szybka pasta na śniadanie. A że zawsze u mnie pod ręką kasza jaglana i gotowana soczewica, nie trzeba było długo czekać. Blender do ręki i gotowe.


składniki (porcja na dwie osoby)

1/2 awokado
1 garść rukoli
1/4-1/2 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
2-3 łyżki mleka sojowego

1 łyżka dobrej oliwy
1-2 łyżeczki sosu sojowego tamari
3 łyżki gotowanej czarnej soczewicy (można dać więcej)
1-2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
3 łyżki posiekanego szczypiorku  
sok z cytryny, sól i mielony czarny pieprz do smaku
 

Wykonanie

Awokado, rukolę, kaszę jaglaną, mleko sojowe i oliwę umieszczam w pojemniku i miksuję na gładką masę. Dodaję tamari, płatki drożdżowe i krótko miksuję. Do smaku idzie teraz sól, pieprz i sok z cytryny. Jeszcze jeden ruch blederem i gotowe. Do miseczki wykładam pastę, dodaję soczewicę, szczypiorek i delikatnie mieszam. Kanapkę posypałam dodatkowym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz