Z białych warzyw nie oznacza, że nudnie. Orzechy włoskie zdecydowanie dopełniły smaku, a gałka muszkatołowa ... bez niej by się po prostu nie udało.
składniki
1/3 kalafiora (średnica 12 cm)
2 duże żółte cebule
15 cm białej części grubego pora
1 pietruszka (około 20 cm)
1/4 niedużego selera
2 średnie ziemniaki
1,75 litra wrzątku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oleju do duszenia <u mnie kokosowy>
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
sól do smaku - porządna szczypta, albo dwie
opcjonalnie sos sojowy Tamari <nie użyłam, bo wyjątkowo nie był z tej bajki>
świeżo zmielony czarny pieprz i dużo gałki muszkatołowej
do podania:
uprażone orzechy włoskie
opcjonalnie natka pietruszki
2 duże żółte cebule
15 cm białej części grubego pora
1 pietruszka (około 20 cm)
1/4 niedużego selera
2 średnie ziemniaki
1,75 litra wrzątku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oleju do duszenia <u mnie kokosowy>
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
sól do smaku - porządna szczypta, albo dwie
opcjonalnie sos sojowy Tamari <nie użyłam, bo wyjątkowo nie był z tej bajki>
świeżo zmielony czarny pieprz i dużo gałki muszkatołowej
do podania:
uprażone orzechy włoskie
opcjonalnie natka pietruszki
Wykonanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz