Ogórki kiszone wszystkie już "wyszły" ze słoika, ale został pyszny sok po ich kiszeniu, więc użyłam go zamiast cytryny.
składniki
350 g białej kapusty
1 średnia marchew
1 średnia cebula
5 łyżek soku z kiszenia ogórków
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól <u mnie morska> i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie odrobinę czegoś do posłodzenia <u mnie ksylitol>
1 średnia marchew
1 średnia cebula
5 łyżek soku z kiszenia ogórków
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
sól <u mnie morska> i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie odrobinę czegoś do posłodzenia <u mnie ksylitol>
Wykonanie
Kapustę szatkuję jak najcieniej i umieszczam w misce. Lekko solę, dodaję oliwę i łyżeczkę cytryny. Ugniatam porządnie kapustę (w rękawiczce), by puściła sok i łatwiej skruszała. Ten zabieg nie jest potrzebny gdy jest sezon na młodą kapustę (liście są delikatne i soczyste). Następnie tnę cebulę w drobną kostkę , a marchew trę na dużych oczkach. Wszystkie składniki dodaję do kapusty, mieszam i przyprawiam. W razie potrzeby delikatnie słodzę. Po półgodzinnym odstaniu surówka puszcza pyszny sok, a kapusta staje się delikatniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz