czwartek, 18 lutego 2016

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z CZERWONĄ FASOLĄ I MISO

Kotlety jak berety :-). Byłyby bardziej poręczne gdyby były mniejsze. Ale miały być duże, więc zrobiłam duże.


składniki (ok.10 sztuk)

1 szklanka gotowanej czerwonej fasoli
7-8 ugotowanych ziemniaków (ok. 5 cm)
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 duża czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
dobry olej do smażenia i do masy
2 łyżeczki pasty miso rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami gorącej wody
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 łyżeczki kleiku ryżowego (można ominąć)
l i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
do obtoczenia ulubiona mąka bezglutenowa
 

Wykonanie

Siemie lniane zalewam gorącą wodą, mieszam i czekam aż powstanie glut. Ziemniaki ugniatam lub przeciskam przez praskę, szatkuję cebulę, natkę pietruszki i wyciskam czosnek. Do miski dodaję wszystkie składniki z jedną łyżką oleju, mieszam i wyrabiam ręką  dokładnie i cierpliwie. Próbuję masę i doprawiam do smaku. Pozostawiam masę na 10 minut i ponownie mieszam. Jeśli masa jest za bardzo elastyczna, dodaję mąki. Formuję kotlety (oczywiście wielkość według uznania), obtaczam w mące i smażę na patelni. Kotlety są dość miękkie, lecz mimo to nie ma problemu w odwróceniu ich na drugą stronę. Można podać z ulubioną surówką lub zupą jarzynową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz