czwartek, 4 lutego 2016

MAJERANKOWA ZUPA Z BRUKWI I Z PŁATKAMI JAGLANYMI

Smak brukwi określiłabym tak : trochę kapuściany ( w sumie jest to warzywo z grupy kapustowatych), może trochę pietruszkowy lub pasternakowy z odrobiną chrzanu. Nie każdy lubi to warzywo, więc spróbujmy je odkryć i przyrządzić chociaż raz.


składniki

1 brukiew (długość około 10 cm)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka (korzeń)
1 cebula
3 łyżki płatków jaglanych
800 gram bulionu bezglutenowego <użyłam 1 kostki bio>
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
 sól, gałka muszkatołowa i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
odrobina oleju do duszenia <u mnie kokosowy bezwonny>

Wykonanie

Szatkuję dość grubo cebulę i odstawiam na bok. Pozostałe warzywa kroję na nie za drobne kawałki. Na rozgrzany olej wrzucam  liść laurowy, ziele angielskie i mieszam 10-15 sekund. Dodaję brukiew, mieszam energicznie, przykrywam na chwilę pokrywkę i znowu mieszam. Jeśli brukiew nie puści choć odrobiny soku dolewam 1 chlup wody i dalej duszę. Po paru minutach dorzucam marchew, duszę i mieszam, potem pietruszkę i cebulę i znowu powtarzam czynności. Rozrobiony w gorącej wodzie bulion wlewam do warzyw i dodaję 1,5 łyżki majeranku. Gotuję do miękkości warzyw, około 10-15 minut. Dodaję płatki jaglane i gotuję 5 minut. Jeśli chcę by zupa była zawiesista, jakby zabielona, pozwalam płatkom się rozgotować. Dorzucam zostawioną porcję majeranku, przyprawiam do smaku pozostałymi przyprawami i gotuję jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz