czwartek, 5 listopada 2015

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PĘCZAKIEM

Kasza pęczak jak dla mnie jest dobra w każdej postaci.


składniki

1 szklanka kaszy pęczak
1/2-3/4 szklanki brązowej soczewicy
kawałek korzenia pietruszki i selera
2 marchewki
1 duża cebula
2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu
mielone siemię lniane
dobra oliwa
1 mała suszona papryczka chili (przyprawa)
1 łyżka suszonego lubczyku
uprażone pestki słonecznika
świeża natka pietruszki
sól do smaku

Wykonanie

Soczewicę moczę przez noc (można namoczyć kilka godzin w przed gotowaniem zupy). Kaszę porządnie płuczę i razem z soczewicą wrzucam do garnka wrzątkiem (około 1-1,5 litra). Zbieram szum gdy się pojawi i dodaję ziele, liście i pieprz. W międzyczasie kroję w średnie kawałki cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Po około 15 minutach wrzucam do kaszy warzywa wraz z papryczką i siemieniem i gotuję przez kolejne 15 minut. Jeśli zupa wydaje się za gęsta, można dolać trochę gorącej wody. W tym czasie prażę na suchej patelni pestki słonecznika i drobno siekam natkę pietruszki. Pod koniec solę do smaku. Zupę nalewam do miseczki, dodaję łyżeczkę oliwy, posypuję słonecznikiem i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz