Brokułowy krem, a do zagęszczenia płatki jaglane zamiast ziemniaków.
składniki
1/2 dużego brokuła
1 duża marchew
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 mała kalarepa
2 czubate łyżki płatków jaglanych
1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka cząbru
1-2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
1 garść prażonych orzechów włoskich
ryżowy parmezan do posypania
Wykonanie
Brokuły tnę na małe różyczki i zostawiam na potem. Resztę warzyw obieram i tnę na kawałki i razem z liściem laurowym, zielem i pieprzem, wrzucam do garnka z wrzątkiem (około 1 litr). Gotuję około 15 minut. W międzyczasie na suchej patelni powoli prażę orzechy oraz trę parmezan na tarce. Razem z brokułami wsypuję cząber wraz z płatkami jaglanymi i gotuję 3 minuty. Odstawiam garnek na bok i miksuję ręcznym blenderem. Dodaję sos sojowy i solę do smaku i gotowe. Podaję z orzechami i parmezanem. Można dodać zieloną pietruszkę oraz grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz