wtorek, 10 listopada 2015

DRESSING Z NERKOWCÓW

Dressing z nerkowców o konsystencji gęstej śmietany. Alternatywa dla oliwy i cytryny. Można podawać z surowymi warzywami, kotletami warzywnymi, makaronami ...itp

składniki

15 namoczonych nerkowców
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
świeżo mielony biały pieprz, ilość wg. uznania
porządna szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki mleka sojowego bez cukru
1/2 łyżeczki dobrej oliwy
i opcjonalnie
1/2 ząbka wyciśniętego czosnku
lub trochę posiekanych ulubionych świeżych ziół

Wykonanie

Nerkowce (moczone minimum 4 godziny) i resztę składników umieszczam w pojemniku blendera i miksuję około 7 minut. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy lub balsamiczny. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja idealna. 
Dressing można wykonać na mleku ryżowym lecz należy dodać  znacznie więcej soli i mocniej dokwasić, gdyż mleko ryżowe samo w sobie jest dość słodkie. Przechowuję w lodówce 3-4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz