Dressing z nerkowców o konsystencji gęstej śmietany. Alternatywa dla oliwy i cytryny. Można podawać z surowymi warzywami, kotletami warzywnymi, makaronami ...itp
składniki
15 namoczonych nerkowców
1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
świeżo mielony biały pieprz, ilość wg. uznania
porządna szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki mleka sojowego bez cukru
1/2 łyżeczki dobrej oliwy
i opcjonalnie
1/2 ząbka wyciśniętego czosnku
lub trochę posiekanych ulubionych świeżych ziół
Wykonanie
Nerkowce (moczone minimum 4 godziny) i resztę składników umieszczam w pojemniku blendera i miksuję około 7 minut. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. Zamiast cytryny można dodać ocet jabłkowy lub balsamiczny. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja idealna.
Dressing można wykonać na mleku ryżowym lecz należy dodać znacznie więcej soli i mocniej dokwasić, gdyż mleko ryżowe samo w sobie jest dość słodkie. Przechowuję w lodówce 3-4 dni.
Dressing można wykonać na mleku ryżowym lecz należy dodać znacznie więcej soli i mocniej dokwasić, gdyż mleko ryżowe samo w sobie jest dość słodkie. Przechowuję w lodówce 3-4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz