Tegoroczne zbiory leśnych grzybów uważam za udane i czas zacząć z nich korzystać, dzisiaj w gulaszu z soczewicy.
składniki
1 szklanka suchej zielonej soczewicy (może być brązowa)
2 marchewki
1-2 zielone papryki
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżka majeranku
2 łyżki suszonych leśnych grzybów <u mnie podgrzybki>
przecier pomidorowy lub pół puszki pomidorów
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżka majeranku
2 łyżki suszonych leśnych grzybów <u mnie podgrzybki>
przecier pomidorowy lub pół puszki pomidorów
do zagęszczenia mielone siemię lniane 1-2 łyżeczki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie
Soczewicę moczę przez noc (można namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem zupy). Grzyby zalewam ciepłą wodą i moczę minimum 1 godzinę, potem porządnie płuczę. Wypłukaną soczewicę zalewam 1 litrem gorącej wody i dodaję liść laurowy, ziele angielskie i pocięte na kawałki grzyby. Gotuję 15 minut. W tym czasie cebulę szatkuję w piórka, czosnek w plasterki, marchew w grubsze krążki lub pół krążki, a paprykę jak mi wyjdzie. Dodaję warzywa, cząber, majeranek i gotuję jeszcze około 15 minut. Kolejnie dodaję siemię lniane i przecier pomidorowy, do smaku używając soli i pieprzu. Potrawa powinna być gęsta. Możemy ją spożywać z dobrym pieczywem lub kaszą, ryżem, kopytkami itp...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz