Fasola mung to wartościowy składnik wielu dań. Dzisiaj główni jej partnerzy to kukurydza, papryka i natka pietruszki.
składniki
2 szklanki ugotowanej fasoli mung
1-2 czerwone papryki (można połączyć z zieloną)
2 cebule
4 ząbki wyciśniętego czosnku
1 kolba kukurydzy
1 duży pomidor
1 spory pęczek natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich (może być więcej)
1 łyżeczka curry
ostra papryka, sól i mielony czarny pieprz do smaku
olej do duszenia 1 łyżka
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
W garnku rozrabiam olej z odrobiną wody i wrzucam pokrojoną cebulę by ją lekko zeszklić. Z kolby kukurydzy odcinam ziarna i dodaję do garnka wraz z pokrojoną papryką i pomidorem. Dodaję trochę gorącej wody, curry, zioła prowansalskie i duszę 20 minut. Następnie dorzucam fasolę mung i gdy potrawa wydaje się za gęsta dolewam gorącej wody. Duszę kolejne 5 minut. Następnie dodaję posiekaną natkę pietruszki, ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Pod sam koniec dodaję wyciśnięty wcześniej czosnek i posypuję świeżą bazylią. Można podawać z kaszą lub ulubionym makaronem posypując ryżowym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz