środa, 14 października 2015

CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO

Kapusta czerwona o winno słodkim smaku, idealna jako dodatek do obiadu i do spożywania SOLO.


składniki

 1 mała główka kapusty (ok.15 cm)
1 drobno posiekana cebula
1 starte jabłko
2 liście laurowe
2 goździki
2 ziela angielskie
garść rodzynek
1-2 łyżki oleju do zeszklenia cebuli <u mnie rzepakowy ze szklanej butelki>
1-2 łyżki octu balsamicznego
sól do smaku

Wykonanie

Drobno szatkuję kapustę i razem z jabłkiem umieszczam w garnku, dolewam trochę wody (taką ilość by kapusta zaczęła puszczać sok i nie przypaliła się). W międzyczasie na olej wrzucam cebulę, liście laurowe, goździki, ziele angielskie i doprowadzam cebulę do zeszklenia. Cebulę z przyprawami dodaję do kapusty i mieszam. Gotuję to uzyskania ulubionej twardości kapusty. Dodaję rodzynki i ocet balsamiczny. Po chwili, jeśli potrzeba, dolewam odrobinę wody. Solę do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz