Zrobiłam dzisiaj domowego Bobo Fruta :-). Jest niezły ... a imbir normalnie daje kopa.
składniki (dwie porcje)
1 średnia pomarańcza
1 średnie, soczyste jabłko
1 burak miodowy (ok. 10 cm długi)
1-2 łyżki soku z cytryny
wyciśnięty sok z niedużego plasterka imbiru
(gdy ktoś kocha imbir, można śmiało dodać więcej)
1 łyżeczka miodu
szczypta kardamonu i cynamonu
Wykonanie
Wszystko obieram. Pomarańczę kroję w talarki bo tak łatwiej usunąć pestki. Jeśli białe części skórek okazują się twarde, odcinam je. Najpierw powoli i pulsacyjnie miksuję pomarańczę. Dodaję pokrojone jabłko i pokrojonego w cienkie półplasterki buraka, miksuję zwiększając co raz bardziej obroty. Dodaję resztę składników i miksuję jeszcze przez chwilę. Mus najbardziej smakuje po odstaniu lub schłodzony w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz