W tej wersji kasza jaglana na śniadanie to jak deser w dniu urodzin... i od rana jakby nagroda ;-). Kaszę jaglaną ugotowałam w wodzie bez soli dzień wcześniej.
składniki (dwie porcje)
3 szklanki gotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 i 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 i 1/2 łyżeczki mielonych ziaren sezamu
1 banan
1 szklanka malin lub innych owoców sezonowych
ewentualnie coś do posypania, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzeszki...
Wykonanie
Do miksera umieszczam kaszę jaglaną, banan, siemię lniane i sezam. Wlewam prawie całe mleko. Piszę "prawie", bo za każdym razem jest go albo za dużo albo za mało, więc jestem czujna i pilnuję żądanej konsystencji. Miksuję na gładką masę o konsystencji zbliżonej do budyniu. W oddzielnym pojemniku z części malin blenderem robię a'la mus. Do miseczek nakładam trzy warstwy: masa jaglana, mus, masa jaglana, a na wierzch owoce. Gdy nie chce mi się bawić z warstwami, to na kaszę jaglaną po prostu kładę owoce. Jeśli smak masy jaglanej wyda się mdły, można dodać trochę soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz