piątek, 28 września 2012

HUMMUS KLASYCZNIE

Hummus z rana jak śmietana. Ze śmietaną nic jednak nie ma oczywiście wspólnego, ale fajnie się rymuje. Dzisiaj zrobiłam według mnie podstawowy hummus, pasuje do wszystkiego. A że nie byłam w posiadaniu selera naciowego, który wyśmienicie do niego pasuje, skonsumowałam go jedynie z surową marchewką, którą z kolei nieodłącznie, za każdym razem, spożywam z hummusem.


składniki

  400 gram gotowanej cieciorki < dla niecierpliwych może być cieciorka z puszki >
2 ząbki czosnku ( można więcej, jak kto lubi )
3 łyżki pasty sezamowej ( tahini )
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju z oliwek
sól do smaku
2 łyżki wywaru z cieciorki lub wody

Wykonanie

Cieciorkę płuczę i moczę w garnku przez całą noc. Jeśli mam możliwość, kilka razy zmieniam wodę. Rano dokładnie płuczę, zalewam dwukrotną ilością wody i gotuję do miękkości ( około 1,5 godziny ). Nie solę. Odcedzam wodę. Trochę wywaru odlewam do miseczki gdyż przyda się później. Cieciorkę, 2 łyżki wywaru, wyciśnięty czosnek, pastę tahini, sok z cytryny i parę szczypt soli  dokładnie miksuję blenderem. Na koniec dodaję oliwę i dalej miksuję aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podać można w miseczce lub na płaskim talerzu i udekorować na przykład prażonymi orzeszkami piniowymi, zieloną pietruszka i polać delikatnie oliwą. Palce lizać !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz