Ogórki małosolne ciągle na topie. Właściwie są już prawie kiszone, ale jeszcze nie do końca. To już druga tura kiszonych ogórków. Nie zastanawiając się zbytnio szybki przegląd lodówki i witaminy gotowe. Nie wiem jak inni, ale ja lubię zjeść na śniadanie dużą porcję surowych warzyw. Do nich własnej roboty chleb plus na przykład pasta z pietruszki. Pełnia szczęścia.
składniki
2 pomidory
1 papryka czerwona
4 ogórki małosolne ( mogą być kiszone )
1 czerwona cebula
1 garść szczypiorku
10 czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
5 dużych liści bazylii
sok z cytryny plus ulubiona oliwa
odrobina soku z agawy
opcjonalnie sól < tutaj nie używam >
Wykonanie
Warzywa myję, pomidory kroję w kostkę, paprykę w paseczki, ogórki i oliwki z plasterki, a cebulę w półplasterki. Szczypiorek i bazylię siekam. Do szklanki wyciskam cytrynę, około dwóch łyżek, dodaję czosnek i odrobinę soku z agawy. Mieszam dokładnie. Cały czas mieszając dodaję oliwę, około jednej łyżki. Mieszam stale aż olej połączy się ze składnikami. Ilość soku z cytryny jak i oliwy jest sprawą dość umowną i zależy od wielkości czosnku bądź warzyw. Łączę z warzywami, mieszam dokładnie i gotowe do chrupania :-). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz