Sos pietruszkowy powstał na potrzeby nowej kombinacji smakowej. Okazało się, że wyśmienicie smakuje z cukinią i kaszą gryczaną. Jest beztłuszczowy i całkowicie wegański. Można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Specyficzny smak pietruszki podrasowałam cytryną i odrobiną soku z agawy.
składniki
2 duże garście posiekanej pietruszki (może być więcej )
1 cebula
1/4 szklanki mleka roślinnego < użyłam sojowe >
1,5 łyżeczki mąki bezglutenowej do zagęszczenia
2 łyżki sosu sojowego < użyłam tamari >
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru lub syropu z agawy - wg. uznania
sól do smaku
Wykonanie
Posiekaną
pietruszkę wraz z drobno pokrojoną cebulą gotuję w mleku sojowym przez
dwie minuty. Wcześniej jednak odlewam nieco mleka by rozrobić w nim
mąkę. Resztą mleka z mąką zagęszczam pietruszkowy sos, dodaję sos sojowy
i solę do smaku. Zdejmuję z maszynki. W tym momencie miksuję całość
blenderem, po czym dodaję soku z cytryny i lekko słodzę. I gotowe.Jestem mile zaskoczona nowym smakiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz