wtorek, 25 września 2012

SOS PIERTUSZKOWY

Sos pietruszkowy powstał na potrzeby nowej kombinacji smakowej. Okazało się, że wyśmienicie smakuje z cukinią i kaszą gryczaną. Jest beztłuszczowy i całkowicie wegański. Można go podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Specyficzny smak pietruszki podrasowałam cytryną i odrobiną soku z agawy.

składniki

  2 duże garście posiekanej pietruszki (może być więcej )
1 cebula
1/4 szklanki mleka roślinnego < użyłam sojowe >
1,5 łyżeczki mąki bezglutenowej do zagęszczenia
2 łyżki sosu sojowego < użyłam tamari >
1 łyżka soku z cytryny 
szczypta cukru lub syropu z agawy - wg. uznania 
sól do smaku

Wykonanie

Posiekaną pietruszkę wraz z drobno pokrojoną cebulą gotuję w mleku sojowym przez dwie minuty. Wcześniej jednak odlewam nieco mleka by rozrobić w nim mąkę. Resztą mleka z mąką zagęszczam pietruszkowy sos, dodaję sos sojowy i solę do smaku. Zdejmuję z maszynki. W tym momencie miksuję całość blenderem, po czym dodaję soku z cytryny i lekko słodzę. I gotowe.Jestem mile zaskoczona nowym smakiem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz