Nie sposób wstać rano i przejść obojętnie obok kamiennej beczki, w której od wczoraj kiszą się ogórki. Zanurzyłam rękę i wyłowiłam kilka sztuk. Pierwszy ogórek od razu został schrupany. Pycha ! Nie ma nic pyszniejszego jak połączenie ogórka małosolnego, pomidora i cebuli czerwonej. Niby nic, a pyszne. Często nie używam ani soli ani pieprzu by delektować się smakiem soczystych warzyw.
warzywka sauté bez koperku i oliwy |
składniki
4 ogórki małosolne
2 średnie pomidory
1 mała czerwona cebula
1/2 małej białej cebuli
garść posiekanego koperku
1 chlup ulubionej oliwy
sok z cytryny
Wykonanie
Umyte warzywa kroję w cienkie plasterki, koperek drobno siekam i całość wrzucam do miski. Wyciskam sok z cytryny i dolewam oliwę. Całość delikatnie mieszam i gotowe. Dla odważnych można wycisnąć nieduży ząbek czosnku ale szkoda zagłuszać smak pysznych, jednodniowych ogórków małosolnych. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz